A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Neuropeptid-közvetített neurális, vaszkuláris és immunmechanizm

 

Pécsi Tudományegyetem

Pécsi Tudományegyetem ÁOK Farmatológiai Intézet&SZKKA projekt adatai

Felsőoktatási IntézményPécsi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem ÁOK Farmatológiai Intézet&SZKK

Bemutató videó

A projekt bemutatása

A Pécsi Tudományegyetem 701.056.717 Ft összköltségvetésű projektjének keretein belül 2012 októbere óta folynak a kutatások az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézet, mint konzorciumi partnerek közreműködésével. A projekt célja, a gyulladással, fájdalommal, degeneratív és kóros érszabályozási folyamatokkal járó betegségek mechanizmusainak felderítése. Ezekben a folyamatokban jelentős szerepet játszanak az idegelemekből felszabaduló aminosavakból álló jelátvivő molekulák (neuropeptidek), amelyek pozitív és negatív irányba egyaránt szabályozzák az érválaszokat, a gyulladásos reakciókat és a fájdalmat.  

A projekt minden tevékenységében az orvosbiológiai kutatás és  a biotechnológia legmodernebb, széleskörű módszertanát és eszközeit használják. A komplex betegségmodellekben a legújabb optikai képalkotó diagnosztikai eljárásokkal a gyulladásos-degeneratív folyamatok súlyosságát tudják mérni. Ezek az eljárások az emberi diagnosztikában még rutinszerűen nem használatosak, alkalmazásuk a jövőben felválthatja az izotópos módszereket. A Pécsi Tudományegyetem kísérletes eredményei ebből a szempontból is érdekesek, ugyanis meg tudják határozni, hogy mely markerek milyen kórélettani folyamatban tekinthetők érzékeny és specifikus diagnosztikai eszközöknek. A felfedező kutatás távlati célja új gyógyszercélpontok azonosítása neurodegeneratív, kóros érszabályozással, gyulladással és fájdalommal járó betegségek kezelésére.

A gyulladásos folyamat számos tünetét is tudják vizsgálni, köztük ízületi duzzadást, a vérátáramlás növekedését, a gyulladásos sejtek mozgását és a fájdalmat. A fájdalom nem kizárólag gyulladás miatt alakulhat ki, így számos módszerük van akut és krónikus fájdalomállapotok vizsgálatára. Ilyenek az ideglekötéssel előidézett fájdalom, a tumoros fájdalom, vagy speciális tünetegyüttesek, mint például a komplex regionális fájdalom szindróma. Ezekben a betegségekben a rendelkezésre álló gyógyszeres kezelés sokszor nem hatékony és a betegség előrehaladását sem tudja megakadályozni, ezért van szükség a kórállapotok minél részletesebb megismerésére,valamint új típusú, az említett idegelemeken és neuropeptid receptorokon ható gyógyszerek kifejlesztésére.Megosztás