A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

A SZÖLŐ FENOLOS ÉRÉSE

 

Károly Róbert Főiskola

Károly Róbert Főiskola



A projekt adatai

Felsőoktatási IntézményKároly Róbert Főiskola Károly Róbert Főiskola

Bemutató videó

A projekt megvalósításának szakmai tartalma

A vörösborok minőségét nagyban befolyásolja a szőlő „fenolos” érettsége. A szüreti időpont meghatározásánál napjaink gyakorlatában csak a technológiai érettséget, a megfelelő cukor- és savtartalmat veszik figyelembe, a fenolos komponensek koncentrációját, jellegét és kivonhatóságát viszont nehezen tudják meghatározni. Ez annak köszönhető, hogy a fenolos kémiai komponensek jellegének és koncentrációjának a meghatározása időigényes és nem utolsó sorban költséges folyamat, amit a bortermelő gyakran nem engedhet meg maguknak. A projekt során a választás a kékfrankos fajtára esett, mert az egy hungarikumnak minősülő szőlőfajta, amely a Kárpát- medencében őshonos, illetve Magyarországon és az egri borvidéken is egyaránt ez a fajta a legelterjedtebb.  



Megosztás