A választás rajtad múlik! Tekintsd meg a vidéki felsőoktatás innovációs teljesítményét és válaszd ki a neked tetsző műszaki- és természettudományos életpályát!

Arzénnal szennyezett kútvizek

 

Kecskeméti Főiskola

Kertészeti Főiskolai KarA projekt adatai

Felsőoktatási IntézményKecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar
Projektgazda NeveKecskeméti Főiskola
Kapcsolattartó NeveHüvely Attila
Kapcsolattartó Email Címevizsgalolabor@kfk.kefo.hu

Bemutató videó

Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Tudományágak
TERMÉSZETTUDOMÁNYOK
Eredmények megjelenítése 1-től 1-ig 1 találatból.
Iparágak
Zöldségféle, dinnye, gyökér-, gumósnövény termesztése

Kik vettek részt a projekt létrehozásában?

Hüvely Attila 
Kovács András 
Dr. Pető Judit 
 

A projekt bemutatása

A Dél-alföldi régióban az arzénnal szennyezett kútvíz, ivóvíz és öntözővíz problémája az 1980-as évek elejétől ismert. A probléma nem csak a térségben élő emberek ivóvíz ellátását érinti hanem a hazai zöldségtermesztést is, hiszen a hazai zöldség kb 80%-a az arzénes vízzel érintkezett Dél-alföldi régióból származik.

Vagyis mind a hajtatásban mind a szabadföldi körülmények között termesztett zöldségféléink érintkezhetnek arzénnal szennyezett vízzel.

A projekt célja

A munkánk társadalmi lényege, társadalmi célja, hogy próbáljuk a magyar lakosság arzén terhelését csökkenteni olyan tekintetben is, hogy ne csak az ivóvízzel hanem az élelmiszerekkel felvett arzéntartalom mennyiségét is csökkenthessük, illetve felhívjuk a figyelmet arra hogy az arzénes öntözővíz felhasználással termesztett zöldség növények esetében megnőhet és jelentős lehet a zöldségek arzén tartalma.

A projekt megvalósításának szakmai tartalma

A vizsgálatba a paprika, paradicsom, saláta, karalábé, vöröshagyma, sárgarépa növények tartoznak.

Azt szeretnénk meghatározni, hogy ezen zöldségfajták mely növényi részekben milyen mértékben veszik fel az arzént, talajos és talajnélküli körülmények között.

Tenyészkertből a fóliasátrakból, a növény illetve talajminták a laboratóriumba érkeznek itt történik a minták szárítása, homogenizálása. Az ICP technikával végezzük az arzéntartalom meghatározását az eredmények feldolgozása után tudományos kutatási eredményeket közlünk különféle fórumokon.

Miért lesz hasznos a társadalom számára?

Az eredmények azt igazolják, hogy ha a hidrokulturában a normál foszfor szintet megemeljük két vagy háromszorosára az jelentősen mérsékli a növények arzén felvételét.  Megosztás